Vereniging Zaans Erfgoed wil zeventiende-eeuwse scheepswerf op Burcht
REGIO - De Vereniging Zaans Erfgoed wil meer laten zien van de scheepsbouw en zeevaart in de Zaanstreek. Het ambitieuze doel is een zeventiende-eeuwse scheepswerf met schip in aanbouw op de Burcht, Zaandam, te realiseren.
Tijdens de ledenvergadering van zaterdag 7 april spraken verschillende deskundigen over het (inter)nationale belang van de Zaanse scheepsbouw in de zeventiende eeuw: elke week liepen twee of drie zeevarende schepen van de Zaanse hellingen. Zonder de Zaanse scheepsbouw zou de Gouden Eeuw volgens Vereniging Zaans Erfgoed niet hebben bestaan. Ook buitenlandse geschiedkundigen zien de Zaanstreek in die tijd als grootste scheepbouwproducent in heel Europa. Geen wonder dus dat Czaar Peter de Grote naar de Zaanstreek kwam.
Die enorme scheepsbouw leidde bovendien tot allerlei andere activiteiten. De zaagmolens zaagden het hout voor de schepen. De weverijen maakten de zeilen, de smederijen de ankers en de bakkerijen de scheepsbeschuiten. Daarnaast was ook de walvisvaart vanuit de Zaanstreek in die jaren omvangrijk. Het beroemde schip De Hoop op d'Swarte Walvis werd bijvoorbeeld daarvoor ingezet.
Van de molens en de huizen in de zeventiende eeuw is veel bewaard gebleven. Van de vele en belangrijke scheepswerven is er echter niet een meer te vinden. Daar wil de Vereniging Zaans Erfgoed verandering in brengen. Op de Burcht willen zij een exacte kopie van een scheepswerf bouwen met een zogenoemd fluitschip in aanbouw. Het fluitschip was het scheepstype dat in de Zaanstreek heel veel werd gebouwd.
Aan de Voorzaan lagen verreweg de meeste scheepswerven. Daarom is de Burcht volgens Vereniging Zaans Erfgoed een goede plek. De gemeente wil de Burcht een andere bestemming geven die meer mensen naar de oostelijke Zaanoever moet trekken en inspeelt op de herwaardering van het erfgoed in de Zaanstreek. Het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Zaans Museum hebben hun steun aan het initiatief toegezegd.